Kwaliteits-Controle-Bureau

VK eist kwaliteitscertificaat bij import groenten en fruit

vrijdag 6 november 2020

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 27 oktober jl. aangegeven dat zij vanaf 1 januari 2021 een kwaliteitscertificaat (EU Certificate of Conformity, ook wel controlecertificaat) eist bij import van zendingen verse groenten en fruit. Het VK wordt het eerste derde land met een dergelijke invoereis voor kwaliteit van groenten en fruit. Bij export naar derde landen moeten groenten en fruit nu al voldoen aan de EU-handelsnormen. Dit is echter geen eis van derde landen, maar een uitvoereis van de EU. Het KCB houdt hier toezicht op door middel van exportcontroles en geeft kwaliteitscertificaten af.

De eis van het VK (zie www.gov.uk) is volledig nieuw en komt onverwacht, ook voor het KCB. Voor exporteurs van groenten en fruit naar het VK heeft dit de nodige gevolgen. Het KCB was voornemens om de uitvoereis van de EU in 2021 gefaseerd te implementeren.  Door de ontwikkelingen van vorige week is het noodzaak dit per direct op te pakken. De details van de eisen en de invulling door het VK zijn echter nog niet geheel duidelijk. Wij doen er alles aan om hierop snel zicht te krijgen. Het KCB houdt rekening met drie verschillende scenario’s (in geval van een no-deal Brexit) en treft daarvoor nu de bijbehorende voorbereidingen. In de komende weken informeren wij u, via deze website, nader over de details. Meer informatie over de voorlopige uitwerking van de verschillende scenario’s leest u hier.

Welke stappen kunt u als bedrijf nu zelf al zetten?
Om straks online kwaliteitscertificaten aan te kunnen vragen dient u ingeschreven te zijn bij het KCB en heeft u toegang tot e-CertNL nodig. Handelt u in groenten en fruit naar het VK en bent u nog niet bekend met e-CertNL en/of staat u nog niet ingeschreven bij het KCB? Lees dan hier welke stappen u kunt zetten.

Meer informatie
Het KCB volgt de ontwikkelingen in het kader van Brexit nauwgezet. Belangrijke leidraad is hierbij www.gov.uk van de Britse overheid, welke aan verandering onderhevig is. Zodra meer details bekend zijn over gestelde eisen en benodigde controles, informeert het KCB u hierover via deze website. Mocht u in de tussentijd vragen hebben over kwaliteitseisen in relatie tot Brexit stuur dan een bericht naar brexit@kcb.nl.

Meer nieuws