Ga naar de hoofdinhoud.

Uitvoering inspectie

Wanneer een zending in CLIENT-import op inspectie valt, zal deze door het betreffende KCB-rayon in behandeling worden genomen. Het rayon plant een inspectie in volgens het servicelevel, zie daarvoor Servicelevel KCB.

De importzending moet als één geheel, bij elkaar worden aangeboden voor inspectie. Erkende inspectielocaties met een WMS-erkenning mogen zendingen al verspreid opslaan in hun warehouse, mits gehele zending goed traceerbaar is. Zie voor de voorwaarden aan WMS-erkenning het NVWA-register Fytosanitaire eisen aan een erkende inspectielocatie.

Een fysieke fytosanitaire inspectie bestaat uit de volgende onderdelen:

Documentcontrole

Bij een documentcontrole wordt het fytosanitaire certificaat (FC) gecontroleerd en ingenomen. Een FC wordt afgegeven door de autoriteiten in het land van herkomst en moet aan internationale eisen voldoen. Deze eisen zijn terug te vinden onder: Checklist Eisen fytosanitair certificaat import | Voorschrift | NVWA

Voor sommige fytosanitaire importeisen kan het verplicht zijn dat er voor het betreffende product een bijschrijving op het FC is vermeld. De verplichte bijschrijvingen voor G&F vindt u in het NVWA-register; Bijschrijvingen bij import groenten en fruit | Voorschrift | NVWA.

Overeenstemmingscontrole

Hierbij wordt gecontroleerd of de inhoud van de zending overeenkomt met het fytosanitaire certificaat en met de aangifte in CLIENT-import.

Materieel (fysieke inspectie)

De KCB-inspecteur neemt een steekproef om te bepalen of het product voldoet aan de fytosanitaire eisen van de EU.

Houdt u er rekening mee dat het KCB tijdens een importinspectie ook beoordeelt of het gebruikte stuwhout en verpakkingshout voldoet aan de eisen van de ISPM 15-standaard. Voor meer informatie hierover bekijkt u de website van de NVWA.

 Bekijk hier de praktische tips voor een soepele samenwerking

Vrijgave

Wanneer de importzending aan alle fytosanitaire eisen voldoet (en bij G&F ook aan de kwaliteitseisen), wordt de zending vrijgegeven. De importeur ontvangt dan een vrijgavebewijs (een P2-code en CHED-PP) om de zending bij de Nederlandse douane in het vrij verkeer te brengen. Wanneer de zending niet aan de fytosanitaire eisen (of de kwaliteitseisen) voldoet wordt deze geblokkeerd.  Klik hier voor meer informatie over CHED-PP en het systeem TRACES.