Verleggen
Heeft u zendingen groenten en fruit die via andere EU-lidstaten binnenkomen? Goederen die in Nederland bij de Nederlandse Douane worden aangegeven om in het vrije verkeer te brengen moeten van de volgende twee bewijzen zijn voorzien:
1. Fytosanitaire CHED-PP
Bewijs van de fytosanitaire controle (CHED-PP) “validated”
Met uitzondering van Ananas, Banaan, Kokosnoot, Dadel en Doerian.
2. Kwaliteit: normcontrolecertificaat
Bewijs van normcontrole (het normcontrolecertificaat van een EU lidstaat (of P2-code van het KCB) dan wel een bericht van buiten steekproef (“waiver” uit Duitsland of “bulletin d’admission” uit Frankrijk of P2-code van het KCB).
Goederen die in Nederland bij de Nederlandse Douane worden aangegeven om in het vrije verkeer te brengen moeten altijd bij het KCB worden aangegeven voor normcontrole (waarna u een P2 code ontvangt) en alleen bij uitzondering wanneer u over een normcontrolecertificaat van een Europese controledienst beschikt kunt u dit als bewijs (bescheid) indienen bij de Nederlandse Douane.
Veel lidstaten voeren geen kwaliteitscontroles uit aan de buitengrens, alleen fytosanitaire controles. Bekijk hier de verschillende werkwijzen van EU-lidstaten aan de buitengrenzen.
Zijn niet alle vereiste controles uitgevoerd of beschikt u niet over het bewijs daarvan? Doe dan aangifte in CLIENT-import. U leest hier meer over de stappen die u moet nemen.
Vraag en antwoord
In deze lijst staat per lidstaat de werkwijze aan de buitengrens (voor zover nu bekend). Als een lidstaat wel kwaliteitscontroles uitvoert aan de buitengrens, dan staat ook vermeld welk document als controlebewijs geldt.
U moet voor de zending aangifte doen in CLIENT-import.
Afhankelijk van welke fytosanitaire controles al zijn uitgevoerd in de lidstaat van binnenkomst, kiest u in de aangifte de juiste verleggingsstatus (D of E). Welke situatie in uw geval van toepassing is, vindt u hier.
Het bewijs van kwaliteitscontrole heet officieel een normcontrolecertificaat. In de EU is een sjabloon voor dit certificaat vastgesteld en dit is opgenomen in Bijlage III van EU-verordening 543/2011. Iedere lidstaat heeft een eigen document dat gebaseerd is op dit sjabloon.
Raadpleeg hier het sjabloon.
U doet aangifte in CLIENT-import en kiest daarbij verleggingsstatus E.
De verdere afhandeling is afhankelijk van de inspectiebeslissing die volgt uit de risicoanalyse in CLIENT-import: de zending kan op fysieke kwaliteitsinspectie vallen of op documentcontrole. Meer informatie over de afhandeling vindt u hier.
CHED-PP staat voor Common Health Entry Document for Plant Products. Dit is het bewijs van aangifte in IMSOC (Traces, TNT). Deel I van het CHED-PP is de beschrijving van de zending. In deel II van het CHED-PP vult de keuringsdienst de inspectiebeslissing over de zending in of eventueel een verlegging van de inspectie.
Op een CHED-PP staat als een watermerk, schuin gedrukt een tekst. Dit is ‘transfer’ of ‘validated’ (in de taal van de lidstaat waar het document is opgemaakt).
‘Transfer’ betekent dat het gaat om een verlegging van de inspectie. In de lidstaat van binnenkomst is dan alleen een documentcontrole (op het fytosanitaire certificaat) uitgevoerd. In Nederland moet dan nog aangifte gedaan worden in CLIENT-import en later bij de douane.
‘Validated’ betekent dat in de lidstaat waar het product de EU binnen is gekomen, de volledige fytosanitaire inspectie (documentcontrole en fysieke inspectie) is uitgevoerd of dat op basis van Reduced Checks de zending is vrijgegeven na documentcontrole. De goederen zijn dan fytosanitair vrijgegeven. Of er een kwaliteitscontrole heeft plaatsgevonden verschilt per land. Bekijk hier meer informatie.
Groenten en Fruit moeten in de EU voldoen aan de EU-handelsnormen. Deze handelsnormen zijn vastgelegd in EU-verordening 543/2011 en bestaan uit kwaliteitseisen per product en aanduidingsvoorschriften. Per 1 januari 2025 gelden de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en de Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430.