Veelgestelde vragen e-CertNL
Inloggen
U kunt inloggen via de homepagina van KCB
Ja, u kunt met de meeste webbrowsers werken in e-CertNL. Alleen in Internet Explorer werkt e-CertNL niet.
Machtiging
Wilt of kunt u geen gebruikmaken van e-CertNL? Neem dan contact op met dienstverlenende bedrijven die gespecialiseerd zijn in douanezaken en douaneformaliteiten.
Het KCB kan de aanvraag voor u in e-CertNL invoeren. Ook kunt u een ander bedrijf machtigen om aanpassingen te maken in uw e-CertNL. Bekijk de uitleg.
Export bloembollen
De export van bloembollen is niet mogelijk via e-CertNL. Neem voor meer informatie contact op met de Bloembollenkeuringsdienst (BKD).
Afkeuring partij
Als één of meerdere producten niet aan de exportvoorwaarden voldoen tijdens een inspectie, dan is een aanpassing van die zending nodig. De inspecteur past het aantal van het deels afgekeurde product op de inspectielijst aan. Als het totale aantal stuks van een product is afgekeurd voor verzending, dan wordt de hele regel op de inspectielijst doorgestreept.
Daarna zijn er 2 opties.
1. Waarmerken fytosanitair certificaat tijdens inspectiebezoek
De inspecteur kan de fytosanitaire certificaten tijdens het inspectiebezoek waarmerken.
Zorg dat u eerst de aanpassingen in e-CertNL verwerkt die uit de afkeuring voortkomen.
Klik op ‘ververs waarborgen’ nadat u de aanpassingen heeft doorgevoerd.
Geef de nieuwe inspectielijst, die het systeem u nu aanbiedt, aan de inspecteur.
De inspecteur voert het nieuwe inspectielijstnummer in op de tablet en keurt de inspectie goed.
Het controlegetal dat op het fytosanitair certificaat staat, verandert nu in e-CertNL. Als het nummer wijzigt, moet u een nieuw fytosanitair certificaat printen. Dat heeft de inspecteur nodig om het fytosanitair certificaat digitaal te waarmerken.
2. Waarmerken fytosanitair certificaat op het rayonkantoor
Ook kunt u de fytosanitaire certificaten laten afstempelen op een rayonkantoor.
Verwerk hiervoor eerst de aanpassingen die de inspecteur heeft aangegeven in e-CertNL.
Klik op ‘ververs waarborgen’ nadat u de aanpassingen heeft doorgevoerd.
Print een nieuwe inspectielijst en neem deze samen met een nieuw geprint sjabloon of nieuw geprint fytosanitair certificaat mee naar het rayonkantoor. Er staat nu namelijk een ander controlegetal op het fytosanitair certificaat. De inspecteur heeft de nieuwe inspectielijst nodig om deze digitaal af te werken.
Als u geen nieuwe inspectielijst, sjabloon of fytosanitair certificaat meeneemt, kan de inspecteur het fytosanitair certificaat niet digitaal afwerken. We verzoeken u dan dit alsnog te halen.
CITES
Vul het fytosanitair certificaat in volgens de eisen van de NVWA. Om CITES-producten correct op het fytosanitair certificaat te vermelden, moet u de producten invoeren als orderregel in e-CertNL:
Vermeld eerst de complete botanische naam (geslacht + soort). Dit is nodig om onderscheid te maken tussen soorten waarvoor het fytosanitair certificaat als CITES-uitvoervergunning kan dienen en soorten waarvoor dat niet kan.
Als het geslacht in de tweede kolom in het overzicht met plantensoorten staat, dan staat ook de soortnaam op het fytosanitair certificaat vermeld.
Staat het geslacht niet in de tweede kolom in het overzicht met plantensoorten? Dan filtert e-CertNL dit uit en staat het geslacht met de toevoeging ‘sp.’ op het fytosanitair certificaat.
Bekijk het overzicht met alle geldende CITES-namen die beschikbaar zijn in e-CertNL. Meer informatie over de CITES-regelgeving vindt u op de NVWA-website.
Veel CITES-planten hebben naast de officiële naam een regulier geaccepteerde naam (synoniem). In e-CertNL zijn geen synoniemen opgenomen als botanische naam. Kent e-CertNL de botanische naam niet? Zoek dan het synoniem op via www.theplantlist.org.
CITES bij webschermen
Het kan voorkomen dat een gekozen naam bij het invullen van een order geen CITES is, terwijl u wel de vraag krijgt of het om een CITES-product is. Kies dan voor het antwoord ‘Nee’. De CITES-bijschrijving staat dan niet op het certificaat vermeld.
Euphorbia pulcherima (kerstster)
Vult u het formulier in voor de Euphorbia pulcherima? Geef bij het invullen van de exporteis-kenmerken bij het invulveld ‘Succulent’ geen succulent aan. Dan staat de CITES-beschrijving niet op het certificaat.
CITES bij berichtenboek
Werkt u met een berichtenboek? Dan is het mogelijk om de orderregel aan te klikken. In het scherm verschijnen vervolgens de exporteis-kenmerken. Hier staat automatisch ‘CITES origine EU’ op ‘Ja’. Is het geen CITES? Kies dan altijd ‘Nee’. De CITES-bijschrijving staat dan niet op het certificaat.
Lukt dit niet? Pas het dan op het webscherm van e-CertNL aan.
Bekijk daarvoor de lijst met veelgebruikte botanische namen.
Invoervergunning
Voor een aantal landen is een invoervergunning verplicht. Dit staat vermeld in de landeneisen. De fytosanitaire dienst geeft de invoervergunning af in het land van bestemming. In de invoervergunning staan de voorwaarden die het land van bestemming aan de zending stelt, zoals een bepaalde bijschrijving op het fytosanitaire certificaat.
De exporteur moet nagaan of de invoervergunning extra eisen stelt naast de landeneis die bij de NVWA bekend is. In dat geval moet de exporteur de invoervergunning per e-mail voorleggen aan de NVWA. Bekijk onze informatie over invoervergunningen.
De procedure om een instructie invoervergunning (IVI) aan te vragen, blijft hetzelfde. Als inspectie en certificering van de zending nodig is op basis van een permit (invoervergunning), dan moet u de permitnaar de NVWA sturen via pd.permit@minlnv.nl
De afhandeling van uw verzoek wijzigt wel. De NVWA plaatst uw gegevens in het e-CertNL-systeem en geeft u een IVI-code. Met deze code kunt u deze eisen in e-CertNL activeren voor de (deel)zending.
Heeft u nog een actuele permit die niet in het e-CertNL-systeem staat? Stuur dan de afgegeven IVI of het nummer ervan naar pd.permit@minlnv.nl met het verzoek tot invoer in e-CertNL. De NVWA voert dan de IVI in. U ontvangt een IVI-code om te werken met het e-CertNL-systeem.
Voor een aantal landen is een invoervergunning verplicht. Dit staat in de landeneisen. De afgever van de invoervergunning is de fytosanitaire dienst in het land van bestemming. In de invoervergunning staan de voorwaarden die het land van bestemming aan de zending stelt (bijvoorbeeld een bepaalde bijschrijving op het fytosanitaire certificaat).
De exporteur moet nagaan of in de invoervergunning extra eisen staan, naast de landeneis die bij de NVWA bekend is. In dat geval moet de exporteur de invoervergunning per e-mail voorleggen aan de NVWA. De NVWA koppelt dan het KvK-nummer van het bedrijf aan de invoervergunning waarmee u het fyto-certificaat in e-CertNL kunt aanmaken. Bekijk ook de extra informatie over invoervergunningen.
Landeneisen
Landen leggen hun eisen voor de import van planten en plantaardige producten vast in wetgeving. De NVWA vertaalt deze wetgeving naar landeneisen en voert eventuele wijzigingen door. Bekijk de landeneisen.
Landnamen
Om bij de orderregel de juiste landafkorting te gebruiken bij het invullen van de origine, kunt u op de website van de NVWA een overzicht vinden.
Replacement fytosanitair certificaat
Wilt u een replacement fytosanitair certificaat aanvragen? Dien dan een schriftelijk en ondertekend verzoek in op een van de rayonkantoren via het aanvraagformulier replacement fytosanitair certificaat.
Bekijk voor meer informatie onze toelichting.