Kwaliteit
De voorbeelden laten alleen zien wat is toegelaten in klasse I en klasse II en wat niet meer indeelbaar is in de klassen. Klasse Extra is buiten beschouwing gelaten omdat hier erg weinig afwijkingen zijn toegestaan en klasse I en II het meest verhandeld worden. Een aantal foto's geven de KCB interpretatie weer. De KCB interpretatie heeft alleen betrekking op Nederlands product en geldt dus niet voor buitenlands product. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze foto's? Stuurt u dan een e-mail naar kkb@kcb.nl.
Onderwerpen
Bloemresten
Bloemresten zijn toegestaan in elke klasse, mits fris en vrij van bederf.
Kattensnuit
Interpretatie KCB:
Een zeer lichte mate van een zwart hard puntje (opeenhoping van zwarte zaadjes) is toegestaan.
Een te grote hoeveelheid opeenhoping van zaadjes beïnvloed de eetbaarheid.
Kattensnuit
Interpretatie KCB:
Een lichte mate van een zwart hard puntje (opeenhoping van zwarte zaadjes) is toegestaan.
Een te grote hoeveelheid opeenhoping van zaadjes beïnvloed de eetbaarheid.
Kelk
Een rode kelk is toegestaan mits fris en niet verdroogd
-(2).webp)
Kelk
Een frisse kelk
Kelk
Kelk niet vers. De kelk en steeltje moet fris zijn
Vorm
Vorm
Vorm
Meeldauw
Meeldauw, ook wel 't wit genoemd, is een schimmel en is niet toegestaan
Wit
Wit tot op op één tiende van de oppervlakte van de vrucht is toegestaan in klasse I en tot één vijfde van de oppevlakte van de vrucht in klasse II;
Interpretatie KCB:
Een witte kleur rond de steel wordt geaccepteerd, voor zover deze is toe te schrijven aan de witte kleur die rondom een steel van nature aanwezig kan zijn en mits deze niet verder gaat dan op de foto aangeven grens.
Wit
Wit tot op één tiende (10%) van de oppervlakte van de vrucht.
Wit
Wit tot op één vijfde (20%) van de oppervlakte van de vrucht.
Wit
Wit meer dan één vijfde (20%) van de oppervlakte van de vrucht.
Appelbloesemkever
Appelbloesemkever
Appelbloesemkever
Beschadiging
Een oppervlakkige beschadiging, die niet door de schil gaat, is in klasse I toegestaan tot 1cm² en max. 2cm lang. Open beschadigingen zijn niet toegestaan. (zie klasse II en Niet indeelbaar)
Beschadiging
Een beschadiging die door de schil heen gaat is toegestaan in klasse II mits deze open beschadiging droog is en niet te diep.
Beschadiging
Open verse, natte en/of diepe beschadigingen zijn niet toegestaan
Buts
Een lichte buts is toegestaan to 1cm² mits vruchtvlees niet verkleurt.
Buts
Een buts is toegestaan tot max. 1,5 cm². Het vruchtvlees mag licht verkleurt zijn.
Buts
Butsen > 1,5 cm² en/of diepe aantasting of donkere verkleuring van het vruchtvlees is niet toegestaan.
Hagel
Hagel wordt gezien als een schilbeschadiging en is tot 1cm² toegestaan in klasse I
Hagel
Hagel wordt gezien als een schilbeschadiging en is tot 2,5 cm² toegestaan in klasse II
Hagel
Hagelschade >2,5 cm² is niet toegestaan
Kurkstip
Lenticelrot
Onzuiver
Onzuiverheid is een minimumeis. In klasse Extra, klasse I en II is hier evenveel en zeer weinig van toegestaan. Bij teveel onzuiverheid is het product niet indeelbaar. Er is dus geen gradatie in hoeveel er in de afzonderlijke klassen is toegestaan
Onzuiver
Onzuiverheid is een minimumeis. In klasse Extra, klasse I en II is hier evenveel en zeer weinig van toegestaan. Bij teveel onzuiverheid is het product niet indeelbaar. Er is dus geen gradatie in hoeveel er in de afzonderlijke klassen is toegestaan
Scald
Interpretatie KCB:
Scald is in klasse II bij maximaal 1 op de 10 vruchten toegestaan, mits de aantasting niet groter is dan 2,5 cm²
Schilafwijking
In klasse I zijn geringe afwijkingen aan de schil toegestaan, mits deze niet groter zijn dan 1 cm² van de oppervlakte van de schil en niet langer zijn dan 2 cm
Schilafwijking
In klasse II zijn geringe afwijkingen aan de schil toegestaan, mits deze niet groter zijn dan 2,5 cm² van de oppervlakte van de schil en niet langer zijn dan 4 cm
Schilawijking
Schilafwijkingen > 2,5 cm² en/of 4 cm lang
Schilvlekjes
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse appels geldt: Verspreid voorkomende schilvlekjes mogen in klasse I voorkomen tot maximaal 5% van het vruchtoppervlak. Binnen die 5% mogen aaneengesloten schilvlekjes tot 1 cm² voorkomen die sterk contrasteren met hun omgeving.
Voor klasse II geldt: Verspreid voorkomende schilvlekjes mogen voorkomen tot maximaal 20% van het vruchtoppervlak. Binnen die 20% mogen aaneengesloten schilvlekjes tot 2,5 cm² voorkomen die sterk contrasteren met hun omgeving
Schilvlekjes
Interpretatie KCB:
Schilvlekjes > 20 % van het vruchtoppervlak
Voor Nederlandse appels geldt: Verspreid voorkomende schilvlekjes mogen in klasse I voorkomen tot maximaal 5% van het vruchtoppervlak. Binnen die 5% mogen aaneengesloten schilvlekjes tot 1 cm² voorkomen die sterk contrasteren met hun omgeving.
Voor klasse II geldt: Verspreid voorkomende schilvlekjes mogen voorkomen tot maximaal 20% van het vruchtoppervlak. Binnen die 20% mogen aaneengesloten schilvlekjes tot 2,5 cm² voorkomen die sterk contrasteren met hun omgeving
Schurft
Toegestaan zijn schurftvlekken (Venturia inaequalis), die samen ten hoogste 0,25 cm² groot mogen zijn
Schurft
Toegestaan zijn schurftvlekken (Venturia inaequalis), die samen ten hoogste 1 cm² groot mogen zijn
Schurft
Schurftvlekken > 1cm²
Vorstschade
Interpretatie KCB:
Vorstschade (zgn. stropdassen en vorstneuzen)) wordt beoordeeld als een schilafwijking. Voor een betere beoordeling hiervan mag het bloemlitteken en/of de steelholte met de duim worden afgedekt.
Vorstschade
Interpretatie KCB:
Vorstschade (zgn. stropdassen en vorstneuzen)) wordt beoordeeld als een schilafwijking. Voor een betere beoordeling hiervan mag het bloemlitteken en/of de steelholte met de duim worden afgedekt.
Vorstschade
Interpretatie KCB:
Vorstschade (zgn. stropdassen en vorstneuzen)) wordt beoordeeld als een schilafwijking. Voor een betere beoordeling hiervan mag het bloemlitteken en/of de steelholte met de duim worden afgedekt.
Vorstschade > 2,5 cm² en/of 4cm lang
Wormsteek
Aantasting van het vruchtvlees door fruitmot
Zaagwesp
Aantasting van de schil door larve van de zaagwesp. Dit wordt gezien als een schilafwijking.
Anthracnose
Bloemresten
Bananen moet ontdaan zijn van oude bloemresten
Buts
Zware buts met verkleuring van het vruchtvlees
Kroonrot
Latex
Vervuiling door latex wordt gezien als onzuiver. Een zeer lichte mate van onzuiverheid is toegestaan. (Minimum eis)
Latex is product eigen. Indien de latex helder is en niet verkleurt of aangetast door roetdauw of stof of zand, dan is dit 100% toegestaan. (foto 1)
Latex
Latex, niet helder. Verkleurt en/of vervuild door stof, zand of roetdauw
Latex burning
Verbranding van de schil door latex met secundair anthracnose aantasting.
Ontbrekende vinger
Bananen mogen worden gepresenteerd in handen en gedeelten van een hand of als afzonderlijke vingers
Bij het verwijderen van een vinger van een hand mag de steel niet zijn afgerukt, maar moet met een zuivere snede zijn verwijderd.
Ontbrekende vinger
Bij het verwijderen van een vinger van een hand mag de steel niet zijn afgerukt, maar moet met een zuivere snede zijn verwijderd.
Schilafwijking
Toegestaan zijn; geringe beschadigingen van de schil door wrijving en andere geringe oppervlakkige gebreken die in totaal niet meer dan 2 cm2 van het oppervlak van de vinger beslaan.
Schilafwijking
aan afkrabben, wrijving of een andere oorzaak toe te schrijven beschadigingen en andere gebreken van de schil die in totaal niet meer dan 4 cm2 van het oppervlak van de vinger beslaan, zijn toegestaan
Schilafwijking
Schilafwijking > 4 cm2
Trips
Nagenoeg vrij van beschadiging door plagen.
Lichte aantasting door trips
Wolluis
Niet nagenoeg vrij van plagen
Aantasting met wolluis
Anthracnose
Bederf
Bederf is een ernstig gebrek en is tot 3% van het gewicht toegestaan.
Interpretatie KCB:
Het bepalen van het percentage bederf bij druiven gaat als volgt:
Los verspreide rotte bessen: het gewicht van de rotte bessen worden gewogen en gedeeld door het totaal beoordeelde gewicht (foto 1)
Clusters met rotte bessen of nesten met rot: de gehele tros wordt beoordeeld als niet indeelbaar en het gewicht ervan gedeeld door het totaal beoordeelde gewicht (resp. foto 2 en 3)
Gescheurde bessen
Gescheurde bessen is een ernstig gebrek en voor 3% toegestaan. Beoordeling van het percentage is hetzelfde als bij bederf.
Kouschade
Kouschade is een ernstig gebrek en is voor 3 % toegestaan. Beoordeling van het percentage is hetzelfde als bij bederf.
Meeldauwschade
Meeldauwschade wordt beoordeeld als een schilafwijking.
De bessen zijn aangetast door meeldauw. De schimmel is niet meer aanwezig maar heeft wel littekens achter gelaten op de schil.
Meeldauwschade
Meeldauwschade wordt beoordeeld als een schilafwijking.
De bessen zijn aangetast door meeldauw. De schimmel is niet meer aanwezig maar heeft wel littekens achter gelaten op de schil.
Meeldauwschade
Meeldauwschade wordt beoordeeld als een schilafwijking.
De bessen zijn aangetast door meeldauw. De schimmel is niet meer aanwezig maar heeft wel littekens achter gelaten op de schil.
Ongelijke bessen
Bessen moeten goed gevormd en normaal ontwikkeld zijn. Verschil in grootte van de bessen in een tros zijn beperkt toegestaan.
Onzuiver
Onzuiverheid is een minimumeis. In klasse Extra, klasse I en II is hier evenveel en zeer weinig van toegestaan. Bij teveel onzuiverheid is het product niet indeelbaar. Er is dus geen gradatie in hoeveel er in de afzonderlijke klassen is toegestaan
Interpretatie KCB:
In het geval dat vervuiling op de druiven in trossen beperkt blijft tot enkele bessen per tros, zal het percentage afwijkingen door tellen of wegen vastgesteld worden. De afzonderlijke vruchten worden als ernstig gebrek beoordeeld.
In het geval dat meer dan enkele bessen aan een tros te veel vervuild zijn, zal de gehele tros als ernstig gebrek worden beoordeeld.
Onzuiver
Onzuiverheid is een minimumeis. In klasse Extra, klasse I en II is hier evenveel en zeer weinig van toegestaan. Bij teveel onzuiverheid is het product niet indeelbaar. Er is dus geen gradatie in hoeveel er in de afzonderlijke klassen is toegestaan
Interpretatie KCB:
In het geval dat vervuiling op de druiven in trossen beperkt blijft tot enkele bessen per tros, zal het percentage afwijkingen door tellen of wegen vastgesteld worden. De afzonderlijke vruchten worden als ernstig gebrek beoordeeld.
In het geval dat meer dan enkele bessen aan een tros te veel vervuild zijn, zal de gehele tros als ernstig gebrek worden beoordeeld.
Schilafwijking
Geringe afwijkingen aan de schil zijn toegestaan in klasse I
Het beeld van de afwijking in de hele tros is bepalend. Dus niet elke afzonderlijke bes wordt beoordeeld.
Schilafwijking
afwijkingen aan de schil zijn toegestaan in klasse II
Het beeld van de afwijking in de hele tros is bepalend. Dus niet elke afzonderlijke bes wordt beoordeeld.
Schilafwijking
Spikkels
Spikkels op de bessen hebben een fysiologische oorzaak en worden als schilafwijking beoordeeld.
Steelkleur
Interpretatie KCB:
De steel (rist) van de tros moet fris en buigzaam zijn. De steel mag (bruin) verkleurt zijn mits nog een klein deel van de oorspronkelijke kleur zichtbaar is.
Steelkleur
Interpretatie KCB:
De steel mag volledig (bruin ) verkleurt zijn maar nog wel enigszins buigzaam en niet verdroogd.
Versuikering
Een lichte verkleuring door zogenaamde versuikering is toegestaan
Beschadiging
Een beschadiging die door de schil heen gaat is toegestaan in klasse II mits deze open beschadiging droog is en niet te diep.
Beschadiging
Open verse, natte en/of diepe beschadigingen zijn niet toegestaan
Dubbele vrucht
Minimumeis: Kiwi's moeten goed gevormd zijn; geen aaneengegroeide of dubbele vruchten
Hayward streep
Een kleine "Hayward-merk"-achtige, niet-uitstulpende overlangse lijn is toegestaan
Hayward streep
Verschillende duidelijk zichtbare "Hayward-merken" met een kleine uitstulping, zijn toegstaan
Hayward streep
Te grote strepen en uitstulping
Onzuiver
Onzuiverheid is een minimumeis. In klasse Extra, klasse I en II is hier evenveel en zeer weinig van toegestaan. Bij teveel onzuiverheid is het product niet indeelbaar. Er is dus geen gradatie in hoeveel er in de afzonderlijke klassen is toegestaan
Onzuiver
Onzuiverheid is een minimumeis. In klasse Extra, klasse I en II is hier evenveel en zeer weinig van toegestaan. Bij teveel onzuiverheid is het product niet indeelbaar. Er is dus geen gradatie in hoeveel er in de afzonderlijke klassen is toegestaan
Platte vrucht
De verhouding tussen de minimale en de maximale diameter van de dwarsdoorsnede van de vruchten moet ten minste 0,7 bedragen in klasse I (in klasse Extra 0,8) Is deze verhouding lager dan 0,7 dan is de vrucht te plat. In klasse II zijn te platte kiwi's onbeperkt toegestaan, mits deze de essentiële kenmerken van de vrucht vertonen.
In dit voorbeeld is de grootste diameter 74 mm. In dat geval moet de kleinste diameter minimaal 52 mm bedragen (0,7 x 74 mm)
De kleinste diameter is 44 mm. Dus de vrucht is te plat voor klasse I
Schilafwijking
Geringe afwijkingen aan de schil zijn toegestaan, op voorwaarde dat de totale oppervlakte daarvan niet groter is dan 1 cm²
Schilpaddenschil
Schilafwijking
Afwijkingen aan de schil zoals dichtgegroeide scheurtjes of littekenweefsel/schaafplekken zijn toegestaan, op voorwaarde dat de totale oppervlakte daarvan niet groter is dan 2 cm²
Schilafwijking
Schilafwijking > 2cm2
Schilpaddenschil
Ink staining (roetdauw)
Ink staining (inkt vlekken/roetdauw) wordt gezien als onzuiver. Een zeer lichte aantasting van staining is toegestaan. (zie ook Onzuiver)
Ink staining (roetdauw)
Steeltje
Minimumeis; Kiwi's moeten intact zijn, maar zonder steel. Een steel is dus niet toegestaan.
Water soaking
Zonnebrand
Zonnebrand
Krimpscheurtjes
Droge oppervlakkige krimpscheurtjes op niet meer dan 1/8 van de totale oppervlakte is toegestaan
Kopscheuren
Vruchten met open kopscheuren zijn niet meer intact
Kleurafwijking
Kleurafwijking (kleurt niet door) is een cosmetisch gebrek
Kelkbeschadiging
Kelk moet onbeschadigd zijn en de steel mag enigszins beschadigd zijn
Kelkbeschadiging
Beschadigingen aan de kelk, mits het omliggende vruchtvlees nog intact is
Fusarium
Fusarium is een voortgaand gebrek en wordt niet geaccepteerd binnen de klasse I en II
Brandplek
Brandplekje ter grootte van een speldenknop is toegestaan binnen de klasse I
Brandplek
Brandplekken tot 1cm² is toegestaan binnen de klasse II
Brandplek
Brandplekken groter dan 1cm² is niet meer toegestaan
Binnenrot
Binnenrot is een ernstig en voortgaand gebrek en wordt niet geaccepteerd in de klasse I en II
Bloemresten
Bloemresten (mits droog) is volledig toegestaan binnen de klasse I
Anthocyaan
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse paprika geldt: anthocyaanvlekken op de vrucht tot een maximum van 2 cm² wordt geaccepteerd binnen de klasse I
Anthocyaan
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse paprika geldt: anthocyaanvlekken op de vrucht groter dan van 2 cm² wordt gezien als een klasse II
Afgewreven staartje
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse paprika is hierbij een verkurkt litteken van maximaal ¼ cm² toegestaan
Afgewreven staartje
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse paprika is een verkurkt litteken groter dan ¼ cm² alleen toegestaan in klasse II
Afgebroken staartje
Een staartje mits onbeschadigd (of afgebroken en ingedroogd) wordt geaccepteerd in de klasse I
Afgebroken staartje
Open beschadiging (niet opgedroogd) door afgebroken staartje. Dit wordt als niet intact beschouwd
Afgeschraapte steel
Interpretatie KCB:
Een steel, waarop een los vel (beschadigde opperhuid) voorkomt, dat opgedroogd is
Afgebroken steel
Interpretatie KCB:
Een recht (niet ingescheurd) afgebroken steel;
Oortjes
Uitgroeisels worden gezien als een vormafwijking. Dit worden ook wel "oortjes genoemd en mits niet te groot of netjes uitgebroken worden deze binnen de klasse I geaccepteerd
Oortjes
Uitgroeisels worden gezien als een vormafwijking. Dit worden ook wel "oortjes genoemd en mits te groot of in een andere kleur wordt dit in de klasse II ingedeeld
Soorten paprika
Sommige paprikavariëteiten hebben een pikante smaak. Voorbeelden van commerciële paprikavariëteiten met een licht pikante smaak zijn Sivri, Padron en Somborka. Alhoewel ze qua uiterlijk op een peper lijken, vallen deze toch onder de specifieke handelsnorm
Soorten paprika
Sommige paprikavariëteiten hebben een pikante smaak. Voorbeelden van commerciële paprikavariëteiten met een licht pikante smaak zijn Sivri, Padron en Somborka. Alhoewel ze qua uiterlijk op een peper lijken, vallen deze toch onder de specifieke handelsnorm
Bronskleur
Bronsverkleuring is geen keurcriterium en 100% toegestaan in alle klassen
Fruitmot
Hagel
Hagel wordt gezien als een schilbeschadiging en is tot 1cm² toegestaan in klasse I
Hagel
Hagel wordt gezien als een schilbeschadiging en is tot 2,5 cm² toegestaan in klasse II
Hagel
Opstaande verruwing
Opstaande verruwing is toegestaan tot op maximaal 5% van het vruchtoppervlak
Opstaande verruwing
Opstaande verruwing is toegestaan tot op maximaal 33% van het vruchtoppervlak
Opstaande verruwing > 5% en < 33% van het vruchtoppervlak
Perenbladvlo
Roetdauw aantasting veroorzaakt door de perenbladvlo. Dit wordt gezien als onzuiver.
Onzuiverheid is een minimumeis. In klasse Extra, klasse I en II is hier evenveel en zeer weinig van toegestaan. Bij teveel onzuiverheid is het product niet indeelbaar. Er is dus geen gradatie in hoeveel er in de afzonderlijke klassen is toegestaan
Perenbladvlo
Roetdauw aantasting veroorzaakt door de perenbladvlo. Dit wordt gezien als onzuiver.
Onzuiverheid is een minimumeis. In klasse Extra, klasse I en II is hier evenveel en zeer weinig van toegestaan. Bij teveel onzuiverheid is het product niet indeelbaar. Er is dus geen gradatie in hoeveel er in de afzonderlijke klassen is toegestaan
Perenzwart
Interpretatie KCB:
Perenzwart in lichte mate is toegestaan tot 20% van het vruchtoppervlak
In zwaardere mate is het toegestaan tot 5% van het vruchtoppervlak
Perenzwart
Interpretatie KCB:
Perenzwart in lichte mate is toegestaan tot 50% van het vruchtoppervlak
In zwaardere mate is het toegestaan tot 33% van het vruchtoppervlak
Perenzwart
Niet indeelbaar (meer dan toegestaan in klasse II)
Interpretatie KCB:
Klasse II:
Perenzwart in lichte mate is toegestaan tot 50% van het vruchtoppervlak
In zwaardere mate is het toegestaan tot 33% van het vruchtoppervlak
Schurft
Toegestaan zijn schurftvlekken (Venturia inaequalis), die samen ten hoogste 0,25 cm² groot mogen zijn
Productfoto's volgen!
Schurft
Toegestaan zijn schurftvlekken (Venturia inaequalis), die samen ten hoogste 1 cm² groot mogen zijn
Schurft
Schurft > 1cm2
Stenigheid
Stenigheid is een ernstig gebrek waarbij er harde 'stenige' plekjes in het vruchtvlees zitten. Het beeld van stenigheid lijkt op vroege hagelschade maar onderscheid zich door een afgeplatte bodem in het kuiltje dat op de vrucht te zien is. Bij aansnijden merk je duidelijk een hard 'steentje'. Bij vroege hagel snijd je makkelijk door het plekje heen.
Schilafwijking
Wind / takschade
In klasse I zijn geringe afwijkingen aan de schil toegestaan, mits deze niet groter zijn dan 1 cm² van de oppervlakte van de schil en niet langer zijn dan 2 cm
Schilafwijking
In klasse II zijn geringe afwijkingen aan de schil toegestaan, mits deze niet groter zijn dan 2,5 cm² van de oppervlakte van de schil en niet langer zijn dan 4 cm
Schilafwijking
Schilafwijkingen > 2,5 cm² en/of 4 cm lang
Vorm
In klasse I is een geringe vormafwijking toegestaan
Vorm
Flesvorm
Vorm
Verhouding vorm
Als richtlijn voor de mate van 'krom' bij peren (o.a. conference) wordt een verhouding van 1 op 3 aangehouden (rechts en links van de rode streep). Wanneer deze verhouding groter is (bijv 1 op 4) dan valt de vrucht onder klasse II
Vorstschade
Een geringe vormafwijking is toegestaan in klasse I.
Vorstgleuven, lichte glooiing
Vorstschade
Vorstschade
Te grote en diepe gleuven
Beschadiging
Een beschadiging die door de schil heen gaat is toegestaan in klasse II mits deze open beschadiging droog is en niet te diep.
Beschadiging
Open beschadiging
Buts
Donker verkleurde drukplek > 2cm2
Geborsteld
Voorbeeld van een ongeborstelde perzik. De haartjes zij duidelijk zichtbaar. Soms ook een opeenhoping van haartjes waardoor het verward kan worden met onzuiverheid door zand of stof.
Dit is product eigen en 100 % toegestaan.
Gespleten pit
Een gespleten pit is klasse II wanneer de vrucht intact is en het vruchtvlees gezond
Gespleten pit
Niet indeelbaar wanneer:
open bij de steelholte
schimmel in/op de pit
het vruchtvlees aangetast is
Schilafwijking
Geringe afwijkingen aan de schil zijn toegestaan, mits deze niet groter zijn dan:
— 1,5 cm in lengte voor langwerpige afwijkingen,
— 1 cm2 in totale oppervlakte voor de overige afwijkingen.
Schilafwijking
Afwijkingen aan de schil zijn toegestaan, mits deze niet groter zijn dan:
— 2,5 cm in lengte voor langwerpige afwijkingen,
— 2 cm2 in totale oppervlakte voor de overige afwijkingen.
Schilafwijking
Schilafwijkingen > 2 cm2 of 2,5 cm lengte
Vorm
Een geringe vormafwijking is toegestaan
Vorm
Vormafwijkingen zijn toegestaan
Aging
Aging is een uitdroging (veroudering) wat meestal zichtbaar wordt aan de steelzijde.
Lichte veroudering (aging) wordt in klasse II ingedeeld
Aging
Aging is een uitdroging (veroudering) wat meestal zichtbaar wordt aan de steelzijde.
Deze vorm van aging (veroudering) is niet meer indeelbaar
Bolworm
een aantasting van een bolworm is toegestaan in klasse I tot 1cm²
Bolworm
aantasting door bolworm is toegestaan in klasse II (zie afbeelding)
Mold (blue)
Een schimmel die groeit op de vrucht. Dit beschouen we als niet indeelbaar. Deze vorm van blue mold stuift en tast daarom andere vruchten in een verpakking aan
Mold (green)
Een schimmel die groeit op de vrucht. Dit beschouen we als niet indeelbaar. Deze vorm van green mold stuift en tast daarom andere vruchten in een verpakking aan
Alternaria
Alternaria is een schimmelziekte. Eenmaal zichtbaar op het produkt is het een snel voortgaand gebrek
Holheid
Vruchten waarbij de wand over de gehele oppervlak over een afstand van maximaal 1 cm los is van de vruchtinhoud. Voor de variëteit Coeur de Boeuf en vergelijkbare rassen geldt deze omschrijving voor holheid niet
Grauwe vruchten
Grauwe vruchten
Groene vruchten
Verhandeling van grasgroene tomaten (kleurstadium 1), die meestal worden ingelegd in zoetzuur, is toegestaan als klasse I en klasse II. De grasgroene vruchten moeten binnen een verpakking uniform van kleur, zijnde maximaal kleurstadium 1, zijn.
Geribde tomaten
Deze soort valt onder de geribde tomaten
Coeur de boeuf
Deze soort valt onder de geribde tomaten van onregelmatige vorm
Langwerpige tomaten
Deze soort valt onder de langwerpige tomaten
Kumato (zwarte tomaten)
Kumato tomaat of wel zwarte tomaat
Goudspikkels
Goudspikkels wordt niet als een keurcriterium gezien. Het zijn calciumkristallen die in de schil zijn opgeslagen en worden volledig geaccepteeerd
Verkurkt bloemlidteken
Komt vooral voor bij geribde tomaten. Verkurkt navelvormig bloemlitteken met een oppervlakte van ten hoogste 1 cm2
Verkurkt bloemlidteken
verkurkt navelvormig bloemlitteken met een oppervlakte groter dan 1 cm2
Bloemlidteken
verkurkt navelvormig bloemlitteken met een oppervlakte groter dan 2 cm2
Kouschade
Tomaten zijn erg gevoelig voor temperaturen beneden de 10 graden
Virus
Een virusaantasting uit zich vaak in een wankleur op de tomaat
Virus
Een virusaantasting uit zich vaak in een wankleur op de tomaat
Sterscheuren
Sterscheuren (dichgegroeide scheuren) zijn toegestaan tot 1 cm in lengte
Sterscheur
Sterscheuren (dichgegroeide scheuren) zijn toegestaan tot 3 cm in lengte
Sterscheur
Sterscheuren (dichgegroeide scheuren) zijn toegestaan tot 3 cm in lengte, zijn ze langer dan niet indeelbaar
Tuta absoluta
Vrij van aantasting van het vruchtvlees door plagen
Aantasting van de tomatenmineermot
Dit wordt als een ernstig gebrek gezien (aantasting vruchtvlees)