Kwaliteit
De voorbeelden laten alleen zien wat is toegelaten in klasse I en klasse II en wat niet meer indeelbaar is in de klassen. Klasse Extra is buiten beschouwing gelaten omdat hier erg weinig afwijkingen zijn toegestaan en klasse I en II het meest verhandeld worden. Een aantal foto's geven de KCB interpretatie weer. De KCB interpretatie heeft alleen betrekking op Nederlands product en geldt dus niet voor buitenlands product. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze foto's? Stuurt u dan een e-mail naar kkb@kcb.nl.
Onderwerpen
Aging
Aging is een uitdroging (veroudering) wat meestal zichtbaar wordt aan de steelzijde.
Lichte veroudering (aging) wordt in klasse II ingedeeld
Aging
Aging is een uitdroging (veroudering) wat meestal zichtbaar wordt aan de steelzijde.
Deze vorm van aging (veroudering) is niet meer indeelbaar
Blad sinaasappel
Sinaasappel met blad is geen enkel probleem. Hou er wel rekening mee als citrus buiten de EU wordt geimporteerd blad en steeltjes niet toegestaan zijn (fytosanitair)
Bolworm
een aantasting van een bolworm is toegestaan in klasse I tot 1cm²
Bolworm
aantasting door bolworm is toegestaan in klasse II (zie afbeelding)
Bolworm
aantasting door bolworm is niet meer toegestaan in klasse II (zie afbeelding)
Creasing
Tekort aan bepaalde mineralen tijdens de groei, wat resulteert in zwakkere celwanden
Creasing
Tekort aan bepaalde mineralen tijdens de groei, wat resulteert in zwakkere celwanden
Creasing
Tekort aan bepaalde mineralen tijdens de groei, wat resulteert in zwakkere celwanden
Grasshopper (sprinkhaan)
Schilschade a.g.v. aantasting door sprinkhaan
Grasshopper
Schilschade a.g.v. aantasting door sprinkhaan
Grove schiltextuur
Uiterlijk van de schil is erg grof wat een mindere presentatie geeft
Kleur
De kleur moet kenmerkend zijn voor de variëteit. Vruchten die op maximaal een vijfde van de totale oppervlakte lichtgroen zijn is toegestaan voor klasse I
Kouschade
Kouschade die zich beperkt tot de opppervlakte van de schil. Oorzaak: lage temperatuur gedurende transport
Kouschade
Kouschade die zich beperkt tot de opppervlakte van de schil. Oorzaak: lage temperatuur gedurende transport
Kouschade
Kouschade die zich beperkt tot de opppervlakte van de schil. Oorzaak: lage temperatuur gedurende transport
Mold (blue)
Een schimmel die groeit op de vrucht. Dit beschouwen we als niet indeelbaar. Deze vorm van blue mold stuift en tast daarom andere vruchten in een verpakking aan
Mold (green)
Een schimmel die groeit op de vrucht. Dit beschouwen we als niet indeelbaar. Deze vorm van green mold stuift en tast daarom andere vruchten in een verpakking aan
Mold (white)
Een schimmel die groeit op de vrucht. Dit beschouwen we als niet indeelbaar. Deze vorm van white mold stuift niet en tast daarom geen andere vruchten in een verpakking aan
Navel
Een navel dient niet te groot te zijn en praktisch gezien houden er een grootte aan van 1 euromunt als ondergrens klasse I
Navel
Een navel dient niet te groot te zijn en praktisch gezien houden er een grootte aan van 1 euromunt, groter dan 1 euromunt wordt in klasse II ingedeeld
Navel
Een navel dient niet te groot te zijn en veel groter wordt gezien als niet indeelbaar. Het risico op navelrot wordt een groter
Navel uitstulpend
Een uitstulpende navel (indien gezond) wordt altijd minimaal in de klasse II ingedeeld
Oleocellosis
De oorzaak van Oleocellosis ligt aan een combinatie van nat oogsten waardoor de inhoud van de cellen zich over de vrucht verspreiden en dit geeft oppervlakkige cosmetische schilschade
Oleocellosis
De oorzaak van Oleocellosis ligt aan een combinatie van nat oogsten waardoor de inhoud van de cellen zich over de vrucht verspreiden en dit geeft oppervlakkige cosmetische schilschade
Pitting
Pitting is een vorm van schilschade en wordt gezien als een gebrek dat niet indeelbaar is
Ribbing
Ribbing is toegestaan in klasse I
Schildluis
Schildluis is in beperkte mate toegestaan in de klasse I
Schildluis
Schildluis is in beperkte mate toegestaan in de klasse II
Schildluis
Schildluis is in deze mate niet meer toegestaan (10% gebrek)
Smelters
Snel voortgaand gebrek wat andere vruchten makkelijk aantast
Sooty mold
Sooty mold (roetdauw) groeit op de honingdauw van de citrusvlieg. In zeer beperkte mate toegestaan
Sooty mold
Sooty mold (roetdauw) groeit op de honingdauw van de citrusvlieg. In deze mate is het niet meer toeestaan
Trips
Tripsaantastting is a.g.v. zuigschade van een insect (trips)
Trips
Tripsaantastting is a.g.v. zuigschade van een insect (trips)
Wolluis
zuigschade van de wolluis