Kwaliteit
De voorbeelden laten alleen zien wat is toegelaten in klasse I en klasse II en wat niet meer indeelbaar is in de klassen. Klasse Extra is buiten beschouwing gelaten omdat hier erg weinig afwijkingen zijn toegestaan en klasse I en II het meest verhandeld worden. Een aantal foto's geven de KCB interpretatie weer. De KCB interpretatie heeft alleen betrekking op Nederlands product en geldt dus niet voor buitenlands product. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze foto's? Stuurt u dan een e-mail naar kkb@kcb.nl.
Onderwerpen
Krimpscheurtjes
Droge oppervlakkige krimpscheurtjes op niet meer dan 1/8 van de totale oppervlakte is toegestaan
Kopscheuren
Vruchten met open kopscheuren zijn niet meer intact
Kleurafwijking
Kleurafwijking (kleurt niet door) is een cosmetisch gebrek
Kelkbeschadiging
Kelk moet onbeschadigd zijn en de steel mag enigszins beschadigd zijn
Kelkbeschadiging
Beschadigingen aan de kelk, mits het omliggende vruchtvlees nog intact is
Fusarium
Fusarium is een voortgaand gebrek en wordt niet geaccepteerd binnen de klasse I en II
Brandplek
Brandplekje ter grootte van een speldenknop is toegestaan binnen de klasse I
Brandplek
Brandplekken tot 1cm² is toegestaan binnen de klasse II
Brandplek
Brandplekken groter dan 1cm² is niet meer toegestaan
Bloemresten
Bloemresten (mits droog) is volledig toegestaan binnen de klasse I
Binnenrot
Binnenrot is een ernstig en voortgaand gebrek en wordt niet geaccepteerd in de klasse I en II
Anthocyaan
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse paprika geldt: anthocyaanvlekken op de vrucht tot een maximum van 2 cm² wordt geaccepteerd binnen de klasse I
Anthocyaan
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse paprika geldt: anthocyaanvlekken op de vrucht groter dan van 2 cm² wordt gezien als een klasse II
Afgewreven staartje
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse paprika is hierbij een verkurkt litteken van maximaal ¼ cm² toegestaan
Afgewreven staartje
Interpretatie KCB:
Voor Nederlandse paprika is een verkurkt litteken groter dan ¼ cm² alleen toegestaan in klasse II
Afgebroken staartje
Een staartje mits onbeschadigd (of afgebroken en ingedroogd) wordt geaccepteerd in de klasse I
Afgebroken staartje
Open beschadiging (niet opgedroogd) door afgebroken staartje. Dit wordt als niet intact beschouwd
Afgeschraapte steel
Interpretatie KCB:
Een steel, waarop een los vel (beschadigde opperhuid) voorkomt, dat opgedroogd is
Afgebroken steel
Interpretatie KCB:
Een recht (niet ingescheurd) afgebroken steel;
Oortjes
Uitgroeisels worden gezien als een vormafwijking. Dit worden ook wel "oortjes genoemd en mits niet te groot of netjes uitgebroken worden deze binnen de klasse I geaccepteerd
Oortjes
Uitgroeisels worden gezien als een vormafwijking. Dit worden ook wel "oortjes genoemd en mits te groot of in een andere kleur wordt dit in de klasse II ingedeeld
Soorten paprika
Sommige paprikavariëteiten hebben een pikante smaak. Voorbeelden van commerciële paprikavariëteiten met een licht pikante smaak zijn Sivri, Padron en Somborka. Alhoewel ze qua uiterlijk op een peper lijken, vallen deze toch onder de specifieke handelsnorm
Soorten paprika
Sommige paprikavariëteiten hebben een pikante smaak. Voorbeelden van commerciële paprikavariëteiten met een licht pikante smaak zijn Sivri, Padron en Somborka. Alhoewel ze qua uiterlijk op een peper lijken, vallen deze toch onder de specifieke handelsnorm