Ga naar de hoofdinhoud.

Taken keuringsdiensten

Taken keuringsdiensten

In de plantaardige sector zijn vier keuringsdiensten actief. Elk van deze keuringsdiensten voert publieke taken uit en heeft daarbij een eigen takenpakket. We bepalen op basis van de producten die een bedrijf verhandelt welke keuringsdienst de taken uitvoert.

In onderstaand overzicht is te zien welke productgroepen onder welke keuringsdienst vallen.

Productgroepen Type materiaal Keuringsdienst
Akkerbouwgewassen
landbouwzaaizaden
NAK
Akkerbouwgewassen
pootgoed & consumptieaardappelen
NAK
Bloembollen
BKD
Bloemisterijgewassen
teelmateriaal (zaden, stekken, etc.)
Naktuinbouw
Bloemisterijgewassen
eindproduct (snijbloemen, potplanten, etc.)
KCB
Boomkwekerijgewassen
inclusief vruchtbomen en vaste planten
Naktuinbouw
Groentegewassen
teelmateriaal (zaden, planten, plantui, etc.)
Naktuinbouw
Groenten en Fruit
consumptief materiaal (eindproduct)
KCB
Overige producten
KCB

Uitzonderingen

Er zijn een paar uitzonderingen op de verdeling in de tabel. Stel: op één inspectielocatie moeten we zowel consumptieaardappelen als groenten en fruit inspecteren. Dan kiezen we de keuringsdienst op basis van de productgroep die het grootst is. Als de inspectielocatie meer consumptieaardappelen heeft dan groenten en fruit, krijgt deze inspectielocatie de NAK toegewezen. Het KCB inspecteert als de inspectie grotendeels groenten en fruit betreft.

Door deze verdeling voert altijd één keuringsdienst de inspecties uit op een inspectie-locatie. De fytosanitaire exportinspectie en het waarmerken van het fytosanitair certificaat worden altijd door een NVWA-ambtenaar gedaan. Als een bedrijf meerdere inspectielocaties heeft, wijzen we soms verschillende keuringsdiensten toe. 

Ook kunnen we vanwege efficiëntie afwijken van de tabel. Dat is met name het geval als de keuringsdienst, die volgens de tabel de inspecties moet doen, in een bepaald gebied te weinig capaciteit heeft. De inspecties worden altijd gedaan door gekwalificeerde inspecteurs.

Hygiëne

KCB-inspecteurs houden zich aan strenge hygiënerichtlijnen bij kwaliteits- en fytosanitaire inspecties. Zo voorkomen we kruisbesmetting en verspreiding van plantenziekten en plagen. Elke KCB-medewerker handelt op zo’n manier dat hij of zij niet bijdraagt aan de verspreiding van ziekten en plagen tussen partijen, zendingen, teelten en bedrijven.

De inspecteur houdt zich aan de voorschriften van het bedrijf. Als hiervoor extra materialen (zoals extra ontsmettingsmiddelen) nodig zijn, moet het bedrijf daarvoor zorgen. De inspecteur zorgt ervoor dat de hulpmiddelen voor de inspectie, zoals messen en snoeischaren, altijd schoon zijn.