Kwaliteits-Controle-Bureau

Vraag en antwoord registreren en aanvraag fytosanitair registratienummer

Deze vragen zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2019.

Wie moeten een fytosanitair registratienummer aanvragen?
Iedereen die handelt in plantaardig materiaal moet een fytosanitair registratienummer aanvragen.

Waarom moet ik een fytosanitair registratienummer aanvragen?
Volgens de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening 2016/2031/EU (Plant Health Regulation in het Engels) mag ieder bedrijf slechts één keer met een officieel, uniek, fytosanitair registratienummer worden geregistreerd. In Nederland hanteren we nu meerdere registratienummers. Om de lasten voor het bedrijfsleven zo laag mogelijk te houden, hanteren de keuringsdiensten en NVWA vanaf nu één nationale nummersystematiek. Zo hoeft een bedrijf zich maar éénmaal te melden bij een loket (keuringsdienst). Alle bedrijven krijgen een nieuw fytosanitair registratienummer. Ook de bedrijven die al geregistreerd zijn bij een keuringsdienst. Nieuw is dat als gevolg van de veranderende EU-wetgeving nu ook handelaren in plantaardig materiaal dit registratienummer dienen aan te vragen.

Waar kan ik mij registeren voor het verkrijgen van een fytosanitair registratienummer?
De aanvraag voor handelsbedrijven loopt via het KCB. Het fytosanitair registratienummer wordt uitgegeven door de NVWA. Handelsbedrijven die bij het KCB staan ingeschreven hebben het fytosanitair registratienummer automatisch ontvangen. Staat u nog niet ingeschreven bij het KCB? U kunt zich hier registreren.

Ik sta ingeschreven bij het KCB maar ik heb nog geen fytosanitair registratienummer ontvangen.
Handelsbedrijven die bij het KCB staan ingeschreven hebben het fytosanitair registratienummer automatisch ontvangen. Heeft u onverhoopt geen brief met hierin het fytosanitair registratienummer ontvangen, stuur dan een bericht naar plantgezondheid@kcb.nl. Vermeld hierin uw KVK-nummer, uw KVK-vestigingsnummer(s) en uw KCB-nummer. Wij zorgen ervoor dat u dit nummer alsnog krijgt toegezonden.

Hoe ziet het fytosanitair registratienummer eruit?
Dit is een 9-cijferig nummer. Op het plantenpaspoort wordt dit voorafgegaan door NL en een streepje. Voorbeeld: NL-123456789

Ben ik verplicht mijn bedrijf te registreren?
Ja, als u in plantaardig materiaal (snijbloemen, potplanten, groenten, fruit, hout, etc.) handelt bent u hiertoe verplicht.

Kan mijn bedrijf meerdere fytosanitaire registratienummers ontvangen?
Ja, er wordt per KvK- en vestigingsnummercombinatie een fytosanitair registratienummer toegekend door de NVWA. Bedrijven die meerdere vestigingen hebben, ontvangen dus meerdere fytosanitaire registratienummers.

Ik sta bij meerdere keuringsdiensten geregistreerd, ontvang ik daarom meerdere fytosanitaire registratienummers?
Als uw onderneming bij meerdere keuringsdiensten staat geregistreerd, ontvangt u per KvK- en vestigingsnummercombinatie één en hetzelfde fytosanitair registratienummer. Het unieke fytosanitair registratienummer wordt uitgegeven door de NVWA.

Welke kosten zijn aan de registratie en aanvraag van een fytosanitair registratienummer verbonden?
Op dit moment zijn hier geen kosten aan verbonden.

Meer informatie

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden en heeft u specifieke vragen over registeren en het aanvragen van een fytosanitair registratienummer? Stuur dan een bericht naar plantgezondheid@kcb.nl.