Kwaliteits-Controle-Bureau

Vraag en antwoord Brexit Import

Deze vragen zijn op 8 september voor het laatst aangevuld en geactualiseerd.

Eisen bij importeren vanuit het VK

Wat verandert er bij het binnenbrengen van plantaardige producten vanuit het VK door Brexit?
Na het aflopen van de overgangsperiode, die loopt tot en met 31 december 2020, ziet de EU het VK als een derde land. Dit betekent dat bij import van plantaardige producten uit het VK de fytosanitaire eisen van de EU van toepassing zijn. Meer informatie hierover vindt u hier op de website van de NVWA.

Welke producten zijn fytosanitair certificaat- en inspectieplichtig bij import in de EU?
Voor fytosanitair inspectieplichtige producten moet aangifte gedaan moeten worden in CLIENT-Import. Er zal dus ook een fytosanitair certificaat aanwezig moeten zijn en de zending moet op een erkende inspectielocatie worden aangegeven. U vindt hier een lijst van certificaat- en inspectieplichtige producten bij import.

Welke producten zijn voor kwaliteit aangifte- en inspectieplichtig bij import in de EU?
Bij import in de EU moeten groenten en fruit voldoen aan de EU-handelsnormen. Het KCB houdt hier toezicht op middels importcontroles. U vindt hier een lijst van aangifteplichtige producten voor controles op de EU-handelsnorm.

Moeten producten die retour komen uit het VK geïnspecteerd worden?
Producten die retour komen uit het VK moeten worden gemeld via CLIENT-import. Er wordt een inspectie uitgevoerd om vast te stellen of het inderdaad retourvracht betreft en of de producten voldoen aan de eisen die de EU stelt. Normaliter wordt de inspectie dan uitgevoerd aan de hand van het fytosanitair certificaat dat voor de exportzending is afgegeven. Of er straks fytosanitaire certificaten vereist zijn voor export naar het VK is nog onduidelijk. Mocht er bij een retourvracht geen fytosanitair certificaat zitten, dan zal de inspectie uitgevoerd worden op basis van een factuur.

Welke eisen gelden er na Brexit voor verpakkingshout (ISPM 15)?
Verpakkingshout uit landen buiten de EU moet bij import behandeld en ontschorst zijn, en voorzien van een merkteken. Na de overgangsperiode gaan voor het VK de regels gelden voor 'derde landen'. Gebruik alleen verpakkingshout (zoals pallets of houten kratten) dat behandeld is tegen schadelijke organismen en gemarkeerd is volgens de internationale standaard ISPM 15. Behandeld en gemarkeerd verpakkingshout voorkomt dat schadelijke organismen zoals de Aziatische boktor de Europese Unie binnenkomen en zich verspreiden. Lees hier meer over de eisen en de maatregelen die u kunt nemen.

CLIENT-import

Hoe werkt het aangifteproces bij import vanuit het VK na Brexit?
Zorg dat u toegang heeft tot CLIENT-import. Via dit systeem moeten na afloop van de overgangsfase alle importzendingen worden aangemeld en kunt u elektronisch een importkeuring aanvragen. Uw importzending wordt bij invoer in de EU geïnspecteerd door een keuringsdienst. De douane geeft de goederen pas vrij voor het handelsverkeer als deze inspectie is afgerond.  Die inspectie kan pas plaatsvinden nadat u een importkeuring via Client-import heeft aangevraagd in Nederland. U regelt toegang tot CLIENT-import via de NVWA.

Inspecties

Waar worden importinspecties uitgevoerd?
Importinspecties van fytosanitair inspectieplichtige producten worden alleen uitgevoerd op erkende inspectielocaties. Wilt u een erkenning van een inspectielocatie aanvragen? Dan kunt u deze hier indienen bij de NVWA.

Wat zijn de werktijden van het KCB?
De inspecteurs werken tijdens de volgende uren:

Maandag t/m vrijdag van 07.00 uur tot 20.00 uur
Zaterdag van 08.30 uur tot 16.30 uur
Zon- en feestdagen* van 08.30 uur tot 16.30 uur

* M.u.v. Nieuwjaarsdag, Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag en Eerste Kerstdag. Op deze dagen is het KCB gesloten.

Hoe lang van tevoren moet ik een inspectie aanvragen?
U kunt het servicelevel van het KCB hanteert hier vinden.

Meer informatie

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden en heeft u specifieke vragen over fytosanitaire en kwaliteitsinspecties in relatie tot Brexit?
Stuur dan een bericht naar brexit@kcb.nl.

Algemene informatie over Brexit voor het bedrijfsleven vindt u op het brexitloket of kijk op hulpbijbrexit.nl