Kwaliteits-Controle-Bureau

Plantenpaspoort verplicht bij internetverkoop

maandag 28 september 2020

Sinds 14 december 2019 moeten alle ‘planten bestemd voor opplant’ voorzien zijn van een plantenpaspoort, vanwege de Europese Plantgezondheidsverordening (EU 2016/2031). Bedrijven die bijvoorbeeld stekken, pootgoed, pot- en kamerplanten, tuin- en kuipplanten en sommige zaden verkopen via internet en deze door een vervoerder laten bezorgen, moeten ervoor zorgen dat dit plantmateriaal tot en met de klant is voorzien van een plantenpaspoort. 

Dit is anders dan bij verkoop in een tuincentrum of kwekerij. Hier moet bij inkoop een plantenpaspoort aanwezig zijn, maar bij verkoop aan de consument hoeft dit plantenpaspoort niet meer op het product aanwezig te zijn. De EU wil met de (uitbreiding van de) plantenpaspoortplicht de verspreiding van ziekten en plagen binnen de EU voorkomen. Daarnaast biedt het plantenpaspoort de mogelijkheid om handelsstromen te traceren in geval van calamiteiten.

Omdat internethandel grotere afstanden aflegt dan handel vanuit een tuincentrum en zelfs over landsgrenzen heen kan plaatsvinden, is er in de wet voor deze vorm van handel aanvullende regelgeving opgenomen. Met de plantenpaspoortplicht, is er ook een registratieplicht en administratieplicht voor bedrijven die handelen in plantmateriaal gekomen. Handelaren, dus ook internethandelaren, moeten zich registreren bij het KCB.
Voor meer informatie over de plantenpastpoortplicht en de daarbij horende verplichtingen, zie plantgezondheid.
 

Meer nieuws