Kwaliteits-Controle-Bureau

Regels voor uitvoer CITES-soorten naar VK door Brexit

maandag 8 april 2019

Handelt u in CITES-soorten met het VK? Dan gelden na Brexit voor de export naar het VK dezelfde regels als voor andere derde landen. U heeft dan een in- of (weder) uitvoervergunningen nodig, of een fytosanitair certificaat met CITES-bijschrijving.

Het KCB geeft voor sommige in de EU kunstmatig gekweekte planten CITES-verklaringen af bij export, door middel van een bijschrijving op het fytosanitair certificaat. Het fytosanitair certificaat met deze bijschrijving geldt dan als CITES-uitvoervergunning. Deze werkwijze geldt uitsluitend voor de CITES-producten waarvan de NVWA heeft aangegeven dat dit mag door middel van een fytosanitair certificaat. In de CITES-instructies van de NVWA staat beschreven voor welke gewassen en onder welke voorwaarden het KCB een CITES-bijschrijving mag afgeven. Voor andere CITES-plichtige producten is een uitvoervergunning vereist van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Deze vraagt u aan via de website van RVO.

Het aanvragen van fytosanitaire certificaten met CITES-bijschrijvingen bij het KCB verloopt via e-CertNL. Maakt u nog geen gebruik van e-CertNL? Lees hier bij stap 3 hoe u toegang kunt krijgen tot e-CertNL.

Voor import van CITES-plichtige producten in het VK zijn door het VK een aantal specifieke punten van binnenkomst in het VK aangewezen. CITES-producten kunnen niet via alle (lucht)havens worden ingevoerd. Hier moet u als exporteur voor vertrek zelf rekening mee houden. Het KCB controleert hier niet op.
 

Meer nieuws