Kwaliteits-Controle-Bureau

Kwaliteit van Nederlands fruit opperbest!

Door Frits van der Meulen , donderdag 10 juni 2021

Het weer in april zorgde voor mooie plaatjes in de boomgaarden. Bloesems van hardfruit met een glanzend ijslaagje er omheen en een sprookjesachtige sfeer in de kersenboomgaarden waar honderden vuurpotten ervoor moesten zorgen dat de bloesems niet zouden bevriezen. Zo mooi als het plaatje was voor de voorbijganger, zo noodzakelijk was dit voor de teler en het behoud van zijn oogst.

Gelukkig zijn de berichten dat de vorst, naar het zich nu laat aanzien, niet veel schade heeft aangericht. Hoe groot de impact van de nachtvorst dit jaar is laat nog even op zich wachten maar de nachtvorst vorig voorjaar heeft, op enkele incidenten na, niet geleid tot veel kwaliteitsproblemen. In het handelskanaal troffen we dan ook vrij weinig vorst gerelateerde gebreken aan zoals vorstgleuven bij peren of stropdassen en vorstneuzen bij appelen.

Ondanks de vorst, hagel en de hete zomer afgelopen jaar was de kwaliteit van het hardfruit over het algemeen goed te noemen. Verwachte problemen als hagelschade of zonnebrand lieten zich weinig zien.  Nu het Nederlandse hardfruitseizoen op zijn einde loopt neemt het risico op bewaargebreken toe. In het handelskanaal kwamen we scald tegen in de Rode Boskoop en in de Granny Smith. Maar ook in B.A. Lucas troffen we scald aan. Kurkstip zagen we vooral in de Golden Delicious en Elstar. Een typisch bewaargebrek zijn vissenogen bij peren. Dit is iets dat toch altijd goed uitgesorteerd wordt en zijn we ook maar 1 keer tegen gekomen in de Conference.

Door het koele voorjaar is de aanvoer van Nederlands zachtfruit wat later dan vorig jaar, maar over de kwaliteit hiervan kunnen we kort zijn; deze is momenteel uitstekend. Alleen in het importproduct treffen we een enkele keer een partij aan met wat bederf. In braam en blauwe bessen uit Marokko troffen we behoorlijk hoge percentages bederf aan. Ook in kersen uit Chili en Argentinië hebben we partijen moeiten weigeren vanwege bederf. Tot slot nog een partij Spaanse frambozen met bederf. Deze partij werd tijdens een exportinspectie aangeboden. Frambozen is een gevoelig product en aangezien de partij al eventjes onderweg was is het niet verwonderlijk dat deze partij is afgekeurd.

Het lijkt erop dat we de koelte achter ons gaan laten en eindelijk naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar gaan. Toch is het te hopen dat we de komende zomer niet weer geconfronteerd worden met tropische temperaturen boven de 40 graden waarbij het fruit gekookt wordt aan de boom of de struik. Voor kwalitatief mooi Nederlands fruit is een mooie Hollandse zomer toch het beste.

Deze column is ook verschenen in het vakblad Fruitteelt van de NFO, nummer 11, 4 juni 2021

Meer columns