Kwaliteits-Controle-Bureau

Kwaliteit Spaanse producten matig.

Door , maandag 16 november 2015

Kwaliteit Spaanse producten matig.

Deze week zag ik veel producten uit Spanje. Hierbij ging het om de meeste groenten en fruit, die we in Nederland ook verbouwen. In zijn totaliteit waren de Spaanse producten goed van kwaliteit maar wel met een paar negatieve uitschieters.
Tomaten waren er nog volop uit Nederland maar ik zag ook Spaanse. De kwaliteit van beide herkomsten was goed maar de stelen van de trostomaten waren niet altijd even vers. In een partij vleestomaten zag ik open beschadigingen door de steel, die meestal opgedroogd waren maar in een enkel geval niet. Daarop ontstond meteen een rotte plek. Paprika’s uit Spanje vond ik matig. De grove sortering (90-110) vertoonde zoveel gebreken, dat ik in no time voldoende materiaal had voor een instructie. Ook was de spanning van de partijen af, een kenmerk voor een wat oudere partij. Spaanse ijsbergsla was echter van heel goede kwaliteit. Grote compacte bollen van 10 in een doos, die goed aangesloten lagen. Daar tegenover stond een armoedig partijtje Nederlandse door rode nerven en een teveel aan los blad, doordat vele kroppen “in het leven” waren gesneden. Nederlandse Chinese kool, paksoi en prei waren van prima kwaliteit. Daarmee kunnen we de strijd goed aan. Een partij Nederlandse grove glassla was van goede kwaliteit evenals een partij andijvie.
Samengevat zag ik op de bedrijven, die ik bezocht meer Spaanse dan Nederlandse producten. De Spaanse kasproducten vond ik maar zozo, de Nederlandse vollegrondsgroenten zagen er prima uit.

Peter Damen
Specialist kwaliteit KCB

Meer columns

Door:
E-mail: