Kwaliteits-Controle-Bureau

Verruwing en hagelschade aandachtspunten landelijke Afstemming hardfruit 2015

donderdag 29 oktober 2015
mensen-fruitdag.jpg

Op donderdag 22 oktober 2015 vond de jaarlijkse landelijke Afstemming hardfruit plaats. Alle actuele aandachtspunten in het hardfruit werden aan de hand van monsters besproken. Zo’n 50 geïnteresseerden verzamelden zich in de afmijnzaal van Fruitmasters Geldermalsen. Net als in 2014 veranderden in 2015 de EU handelsnormen niet. Wel past de organisatie UNECE de rassenlijst aan. Hierin zal een vereenvoudiging plaatsvinden, die onder meer maakt dat Jonagold en Royal Gala weer als zelfstandige rassen worden gezien. Ook zal het over niet al te lange tijd zijn toegestaan  zogenaamde miniatuurappels te verhandelen. Deze zijn kleiner dan de minimummaat, maar zij moeten wel aan de minimum brixwaarde van 12 voldoen.

Het was aan specialist Kwaliteitszaken Fred Jacobs om vanuit het KCB een toelichting te geven op de kwaliteitsproblemen die het komende seizoen gaan spelen. Waar bij appels vorig jaar veel aandacht was voor verruwing op de schil is dat dit jaar geen groot aandachtspunt. Lichte hagelschade is iets waar men voor moet uitkijken en het aantal appels zonder steel neemt toe. Net als vorig jaar komt witte waas op de schil voor.

Voor peren wordt de toename van verruwing bij de soort Conference genoemd en de aanwezigheid van vormafwijkingen. De houdbaarheid van partijen die erg rijp worden geoogst kan een probleem worden, aldus Jacobs. Tijdens de monsterpresentatie en einddiscussie lag de nadruk op de vorm van de peren. De handel is meestal zeer streng als het hierom gaat.

Samengevat zijn met name Lenticelspot en kurkstip op buitenlandse producten, buts bij appels en rot in de steelholte, de rijpheid bij peren en zwartvruchtrot zaken waar het KCB op zal letten.
Wilt u volgend jaar ook uitgenodigd worden? Laat dan hier uw e-mailadres achter.
 

Meer nieuws